Regeringen ger Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram förslag till nationella mål med indikatorer för att ge en tydlig inriktning för arbetet med hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i Sverige. Arbetet ska utgå från Sveriges folkhälsopolitiska mål om att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna under en generation.
Uppdrag om insatser för hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion - Regeringen.se
Den första delredovisningen har presenterats och innehåller en planering av hur arbetet ska genomföras. En viktig del i uppdraget är att involvera olika aktörer för att få en bred förankring. Arbetet kommer att genomföras i två faser utifrån uppdragets utgångspunkter, tidsramar och resurser samt avgränsningar. Den första fasen kommer att inkludera aktiviteter som att ta fram kunskapsunderlag, förslag på mål och delmål samt förslag på insatsområden som leder mot målen. I den andra fasen tas förslag på indikatorer fram. I slutredovisningen den 31/1 2024 presenterar vi en sammanhållen struktur för arbetet med en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion tillsammans med en konsekvensbeskrivning av förslaget (se tabell 1)